Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions

 

L’aigua a Forès

 

A Forès fins la dècada dels seixanta del passat segle XX no va arribar l’aigua corrent a les cases. Fins llavors els habitants de Forès eren plenament conscients que l’aigua era un bé limitat i escàs del qual calia fer-ne un molt bon ús.

 

L’aigua per beure les persones i els animals estabulats i per als usos domèstics l’havien d’anar a buscar a les fonts o als pous.  Per rentar la roba calia fer ús dels safareigs o de les basses. I els animals de treball bevien a les fonts o a les basses.

 

L'aigua a Forès no era massa abundant i les construccions populars entorn de l’aigua es trobaven allunyades de la població i, a més, no sempre disposaven de l’aigua necessària. Els vilatans havien d’anar d’una font a l’altra,  d’un safareig a l’altre, o  bé d’una bassa a l’altra buscant l’aigua tant vital per la seva supervivència i la rutina diària. Fins llocs tant allunyats com els abeuradors de Les Codines o el safareig de baix.

 

La ruta de l’aigua pel terme de Forès us convida a moure-us pels espais que els foresins i les foresines freqüentaven fins al darrer terç del segle XX entorn de l’aigua tant vital per la seva supervivència i que ara formen part del paisatge i l’arquitectura popular de Forès: la bassa de la Creu de Rocafort, el safareig de baix,  la bassa del pla i la font i safareig de Sant Miquel.


Tornar