Impulsat per AOC

Ajuntament Totes les administracions

De Forès a Sant Pere de Sabella


Localització:


Al costat del nucli de Sabella.

Municipi de Conesa.

 


Descripció:


Església d'una nau, amb volta de canó un xic apuntada, que en una recent restauració ha estat coberta amb lloses de pedra. A mitjan s. XIV es va obrir una capella al mur nord. L'àbsis, que fou sobrealçat, té una finestra i un fris de mènsules envolta el ràfec de la teulada. Els murs tenen un fris llis.


La portalada és adovellada amb doble arquivolta i unes impostes sostingudes per columna i capitell a cada costat. Els capitells estan decorats amb unes àguiles.Aquest portal és el mur de migdia. La portada va ser modificada tardanament. Aleshores es va reduir la llum de l'arc de mig punt i s'instal·là la porta de fusta actual.


A la façana de ponent hi ha una finestra adovellada amb dues impostes. Al mur del nord hi ha afegida una capelleta. A la teulada, sobre l'arc triomfal, hi ha un campanar de cadireta d'un ull, coronat per tres esteles funeràries. Al costat de l'església hi ha les restes d'un cementiri abandonat.


 

Ressenya històrica:


Antiga església del nucli de població de Sabella avui convertida en ermita. El poblament de Sabella va pertànyer inicialment al castell de Forès. Possiblement al lloc hi havia un poblat ibèric (CA). Fins el 1154 va formar part del bisbat de Vic. El 1330 es va posar punt i final a un plet amb les parròquies de Forès per la qual l'església de Sant Pere fou separada de la parròquia de Forès i inida a la de Fonoll com a sufragània. El 1383 va passar la senyoria de Santes Creus i a la fi del segle XV hagué d'atorgar-se una carta de població, amb moltes franquícies, per mirar d'aturar el seu despoblament, ja  que quasi no quedava ningú. Avui està totalment despoblat.

 


 

Distància: 5,20 Km

 

Com arribar-hi:


- Sortida des de l'edifici de l'ajuntament (C/Pla de la bassa, 21).

- A la Creu de Rocafort, prendre el camí senyalat com GR 171-1 que ens duu a la pista que uneix Forès amb Conesa en direcció a Conesa.

- Des de la pista passarem de llarg un camí que ens queda a mà esquerra (abeurador de les escodines) i continuarem fins el proper trencall a l'esquerra on hi ha assenyalat en un cartell "Sant Pere de Sabella".

- Prenem aquest camí, que és una pista ampla i engravada que comunica els aerogeneradors del parc eòlic Conesa I, i anem seguint la pista principal ins trobar un camí a mà esquerra on un indicador de fusta ens assenyala "Sant Pere de Sabella".

- Seguim el camí que ens porta al despoblat de Sabella i uns metres més endavant trobem l'església de Sant Pere de Sabella.

 

Descarrega't el trackAQUÍ!